8,9
4544 beoordelingen
0

Wanneer zou je steunkousen kunnen dragen?

Wanneer zou je steunkousen kunnen dragen? 4 maart 2020

Je kunt steunkousen preventief dragen én als je klachten hebt. En je kunt compressiekousen dragen tijdens het sporten!

Het kan heel zinvol zijn om steunkousen te dragen. Zit je heel de dag voor je werk of sta je veel stil? Dan kan je last krijgen van een zwaar gevoel in de benen, tintelingen of een vervelend gevoel (restless legs syndrome/ rusteloze benen). Zit je lang in de auto of in het vliegtuig? Dan kun je ook last krijgen van vochtophoping. Allemaal symptomen die verholpen kunnen worden door het dragen van steunkousen!

Steunkousen zorgen voor een betere bloedsomloop in de benen door het continu activeren van de kuitspier. Ook als je niet beweegt; door een steunkous of compressiekous te dragen wordt de kuitspier vanzelf geactiveerd en de bloedsomloop gestimuleerd. 

Het dragen van steunkousen heeft nóg meer voordelen

  • Tegen vochtophoping (oedeem)
  • Tegen spierpijn
  • Tegen vermoeide benen
  • Minder kans op blessures bij het dragen tijdens het sporten
  • Verminderd (kans op) spataderen
  • Tegen reizigerstrombose
  • Bij chronische veneuze problemen
  • Het verbeteren van de bloedsomloop

Wanneer zou je steunkousen kunnen dragen?

Wanneer je één van bovenstaande klachten hebt of preventief; om je benen zo lang mogelijk gezond te houden! 
Maar ook bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap kan het fijn en efficient zijn om steunkousen of een steunpanty te dragen. Het dragen van steunkousen of een steunpanty tijdens de zwangerschap kan verschillende ongemakken verhelpen zoals zwellingen, pijn of ongemak in de benen en voeten en om spataderen te voorkomen.

Tijdens het reizen is het dragen van steunkousen, of vliegkousen, een uitkomst; geen rusteloze, tintelende benen en voeten meer én geen vochtophopingen! 

Sport je graag? Dan verminder je de kans op blessures, kramp en zorg je ervoor dat je sneller hersteld door het dragen van (sport)compressiekousen. Atleten en sportliefhebbers hebben er veel baat bij! 

Hoe werken steunkousen ook alweer?

Dankzij de compressie in de steunkousen of compressiekousen wordt de kuitspier geactiveerd en de bloedsomloop gestimuleerd. Oók wanneer je stil zit of staat. En omdat de meeste van ons niet genoeg bewegen op een dag, is eigenlijk voor iedereen die werkt of veel zit/lang staat steunkousen een ideale oplossing. 
Steunkousen zorgen ervoor dat zware, vermoeide benen en vochtophopingen verleden tijd zijn!