0

Aantrekken en wassen

Voor het eerst compressiekousen aantrekken is altijd even wennen. Zo soepel en makkelijk als je normaal gesproken 's morgens je sokken aandoet, zal het de eerste keren niet gaan. En dat klopt ook, want een compressiekous is geen gewone sok. Draag je voor het eerst (sport)compressiekousen? Neem dan even de tijd voor het aantrekken.

Voor het makkelijk aantrekken en uittrekken van steunkousen en therapeutisch elastische kousen hebben we een ruim assortiment aantrekhulpen.


Hoe trek je de kousen aan?

  • Doe sieraden zoals ringen en armbanden af en controleer of je geen scherpe haaltjes aan je vinger- of teennagels hebt. Speciale aantrekhandschoenen met extra grip zorgen dat je de kous beter over je been kunt verdelen en beschermen de kousen tegen mogelijke beschadigingen.
  • Steek je hand in de kous en pak het hakdeel vast.
  • Trek daarna de kous binnenstebuiten, maar niet helemaal, laat de voet erin zitten.
  • Stop je voet in de kous en zorg dat de hiel op de juiste plaats zit.
  • Trek vervolgens met twee handen de kous over je been naar boven.
  • Verdeel de kous goed over het been (zonder rimpels) en zorg dat het bovenboord twee centimeter onder de knieholte zit. Sla het boord nooit om.

 

Wassen en verzorgen van compressiekleding

Compressiekleding kun je het beste dagelijks of in ieder geval om de dag wassen. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen. Spoel na het wassen de steunkousen goed uit. Zo blijven de kousen het langst mooi en behouden ze langer hun werking.

Wasmachine

Je kunt compressiekleding ook wassen in de wasmachine, bij voorkeur in een waszakje. Was gekleurde kousen binnenstebuiten. Bij elk artikel is aangegeven op hoeveel graden je deze kunt wassen. Gebruik geen wasverzachter of wolwasmiddel, dit tast de lycra draden in de kousen aan.

Drogen

Je kunt het beste de kousen droog rollen in een handdoek (niet wringen) en daarna laten drogen aan de lucht. Doe compressiekleding nooit in de wasdroger; er zit elastaan in verwerkt, een soort elastiek dat niet tegen hitte kan. Hierdoor vermindert de werking ervan. Droog je compressiekleding ook niet in de zon of over de verwarming.

Verzorging

Het rubber in compressiekousen kan niet tegen vet. Als je je benen wilt insmeren, gebruik dan speciale huidverzorgingsproducten die snel intrekken en niet vet zijn.