8,9
4581 beoordelingen
0

Jouw gids voor duurzaam gebruik van je compressiekousen

Jouw gids voor duurzaam gebruik van je compressiekousen 23 november 2023

Of je nu compressiekousen draagt om vermoeide benen te verlichten tijdens lange werkdagen of als ondersteuning bij het sporten, het juiste onderhoud en gebruik van deze kousen zijn cruciaal voor een langdurig effect en houdbaarheid

Compressiekousen, of in de volksmond steunkousen, zijn een betrouwbare metgezel die je dagelijkse routine comfortabeler maakt. Steunkousen trek je 's ochtends na ontwaken aan en 's avonds voor het slapen gaan pas weer uit voor de beste gezondheidsvoordelen.
 

Het begint met het correct aantrekken van je compressiekousen.

Het goed aantrekken van steunkousen is essentieel voor maximale voordelen. Begin met het vinden van een rustige plek en zorg dat je voeten droog en eeltvrij zijn voor je begint. Zorg ervoor dat het hielgedeelte goed zit, er geen plooien of kreukels zijn en zorg dat de kous gelijkmatig en comfortabel over het been zit. Het aantrekken van compressiekousen kan natuurlijk weerstand geven. Door een geschikte aantrekhulp te gebruiken voorkom je dat je onnodig hard aan je compressiekousen trekt. Lees voor het beste advies aanvullend deze blog met uitgebreide instructievideo.
 

Onderhoudstips!

Wasvoorschriften: Steun of compressiekousen mag je maximaal op 40 ˚C wassen in de wasmachine of als handwas in lauwwarm water. Het is belangrijk compressiekousen niet te warm of heet te wassen zodat deze de compressie en elasticiteit te behouden. Zorg dat wasmiddel voor het drogen helemaal uitgespoeld is en gebruik altijd een speciaal fijnwasmiddel. Vermijd bleekmiddelen en wasverzachters. Regelmatig wassen is heel belangrijk om te zorgen dat de kousen elastisch blijven en niet gaan zakken. We adviseren dan ook om elke dag, en anders om de dag, je compressiekousen te wassen/uit te spoelen om huidschilfers en vet uit de kous te reinigen.

Drogen: Hang de kousen op om op natuurlijke wijze te drogen, bij voorkeur uit de directe zon. Gebruik geen drogers, want de hitte kan de elasticiteit aantasten. Een handige tip is ook om de kousen in een droge handdoek te rollen, dan zijn ze sneller droog!

Vermijd scherpe voorwerpen: Bescherm de kousen tegen scherpe voorwerpen om beschadigingen te voorkomen. Trek ze ook voorzichtig aan om scheuren te voorkomen. Let hierbij ook op korte of gladde nagels en gladde eeltvrije voeten.

Vergeet niet te pamperen! Verzorg je benen en voeten: Hoewel de huid van de benen door het dragen van compressiekousen vaak droog wordt, is het verstandig de benen voor het aantrekken van de kous niet in te vetten. Het vet verkort de levensduur van de kousen. Wel kun je je benen voor het aantrekken van de kousen insmeren met producten die speciaal geschikt zijn om te gebruiken onder compressiekousen, zoals onze speciale mousse van Callusan of dagcrème van Medi.

Gebruik van huidlijm

Sommige mensen vinden dat het gebruik van huidlijm helpt om de compressiekousen op hun plaats te houden en om eventuele verschuivingen gedurende de dag te minimaliseren. Huidlijm, die speciaal is ontwikkeld voor medische toepassingen en huidvriendelijk is, kan op het been worden aangebracht voordat de compressiekousen worden aangetrokken. Het vormt een licht plakkerige laag die helpt bij het vasthouden van de kousen zonder ongemakkelijke druk uit te oefenen op de huid. Fijne variant is de Juzo huidlijm die wij in sets van 3 aanbieden.

In het kort

Compressiekousen zijn een belangrijk hulpmiddel bij het bevorderen van een gezonde bloedcirculatie. Ze helpen vermoeide benen te verminderen en voorkomen zwellingen, vooral bij langdurig zitten of staan. Hoewel ze niet als vervanging van medische behandelingen moeten worden gezien, kunnen ze een waardevolle aanvulling zijn voor mensen met een verhoogd risico op spataderen of zwellingen.

Door het juiste gebruik van een mild fijnwasmiddel, verzorgingsmiddelen en huidlijm kun je de effectiviteit en duurzaamheid van compressiekousen optimaliseren. Deze aanvullende maatregelen dragen bij aan een comfortabele ervaring bij het dragen van compressiekousen gedurende langere perioden.