8,9
4545 beoordelingen
0

Hoe kun je nu het beste (sport)compressiekousen aantrekken?

Hoe kun je nu het beste (sport)compressiekousen aantrekken? 28 januari 2022

Tips & Tricks!

Het aan- en uitrekken van kousen met compressie bij jezelf, partner, of samen met een zorgverlener kan fysiek belastend zijn. De noodzakelijke druk is natuurlijk heel prettig maar het zorgt wel voor de nodige weerstand bij het aan en uittrekken, dit maakt dat je best wat kracht nodig hebt.

Er zijn hier allerlei handige oplossingen voor en het begint eigenlijk al met de juiste voorbereiding van je voeten en benen.

Zorg ervoor dat je voeten zo glad mogelijk zijn, zonder scherp eelt en dat de teennagels glad zijn zonder haakjes. Het dragen van kousen met compressie is ook prettiger als de huid van de benen niet al te droog is en zo goed mogelijk gehydrateerd.
Je kunt bij ons diverse huidverzorging bestellen die geschikt is om te dragen onder je kousen. Reguliere crème of zalf is namelijk schadelijk voor de kous en de elasticiteit hiervan.

Daarnaast is het verstandig de rust en de tijd te nemen om de kousen zorgvuldig aan te trekken. We adviseren ook om de kousen na het ontwaken zo snel mogelijk aan te trekken omdat de benen dan vaak nog op hun slankst zijn en nog vrij van zwelling (oedeem).

Het gebruik van aantrekhandschoenen zorgt ervoor dat je goed grip hebt op de kousen zonder deze te beschadigen, een antislipmatje kan helpen de kousen stabiel aan te trekken. Als je minder mobiel bent kan het prettig zijn (én helpen) om bijvoorbeeld een voetenbankje te gebruiken zodat je beter bij de voeten kan.

Het gebruik van een aantrekhulp in de vorm van een aantrekkous (gemaakt van een soort zeilstof) helpt om de kous gemakkelijker omhoog en omlaag te trekken. We hebben hier diverse varianten in, let er wel op dat de aantrekkous geschikt is voor de kousen waar je hem voor wil gebruiken, dus met open of gesloten tenen.
Mocht het gebruik van een aantrekkous niet lukken doordat je hiervoor bijvoorbeeld nog steeds te weinig kracht hebt in de handen, of niet ver genoeg kunt bukken, kun je ook kijken naar een meer geavanceerd aantrekhulpmiddel wat weer meer begeleid en ondersteund in het zelfstandig aantrekken van je kousen. We bieden op onze website een breed assortiment aantrekhulpen aan.

Belangrijk is ook dat je bij het aantrekken van de kous niet aan het boord of siliconen noppenboord trekt, maar de kous geleidelijk omhoog stroopt. Je kunt bekijken hoe dit precies gaat op deze instructievideo:

Door bovenstaande tips in acht te nemen hou je de kousen ook zo lang mogelijk goed werkzaam. Daarnaast adviseren wij de compressiekousen dagelijks te wassen met een speciaal fijnwasmiddel zonder wasverzachter. Compressiekousen blijven gemiddeld een jaar goed werkzaam, daarna verliezen ze een groot deel van hun druk, en daarmee hun therapeutische waarde, en kun je ze dus het beste vervangen.

Mocht je nog deskundig advies nodig hebben of hulp bij het maken van de beste keuze voor jou kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice, we helpen je graag.