8,9
4570 beoordelingen
0

De wetenschap achter compressiekousen: Hoe ze je lichaam optimaliseren

De wetenschap achter compressiekousen: Hoe ze je lichaam optimaliseren 13 september 2023

Compressiekousen zijn al lang niet meer alleen voor atleten. Tegenwoordig dragen mensen ze voor allerlei doeleinden, van sportprestaties tot reizen en zelfs dagelijks op kantoor.

Wat maakt compressiekousen zo effectief en hoe werken ze eigenlijk? Laten we eens in de wetenschap achter steunkousen duiken en ontdekken hoe ze je lichaam kunnen optimaliseren.

De fundamentele werking van compressie

Het belangrijkste principe achter compressiekousen is, zoals de naam al aangeeft, compressie. Ze oefenen een gelijkmatige druk uit op je benen, die vanaf je enkels naar boven toe geleidelijk afneemt. Dit creëert een "compressiegradiënt". Deze druk helpt de bloedvaten en aderen in je benen om bloed efficiënter terug te pompen naar je hart. We hebben enkele van de belangrijkste wetenschappelijke aspecten van compressiekousen voor je op een rij gezet:

Verbeterde bloedcirculatie

Compressiekousen of speciale sportcompressiekousen, zorgen voor een verbeterde circulatie door de bloedstroom in de aderen te bevorderen. Dit helpt om stagnatie van bloed in de benen te voorkomen, wat kan leiden tot problemen zoals spataderen en trombose.

Volgens inspanningsfysioloog Herman IJzerman
Is dragen van compressiekousen aan te raden als je lang stil moet zitten, zoals tijdens een lange vliegreis. Omdat er dan geen sprake is van een spierpompfunctie en de bloedstroom tegen de zwaartekracht in moet werken kunnen compressiekousen of -broeken een positieve bijdrage leveren aan de veneuze bloedstroom en aan het tegengaan van oedeemvorming.

Vermindering van spiertrillingen

Tijdens fysieke activiteit trillen spieren enigszins als reactie op schokken en bewegingen. Compressiekousen kunnen deze trillingen verminderen door de spieren stevig op hun plaats te houden. Dit kan spiervermoeidheid verminderen en het risico op blessures minimaliseren.

Vertraagde spiervermoeidheid

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat compressiekousen de tijd tot spiervermoeidheid kunnen verlengen. Dit kan van bijzonder belang zijn voor atleten die topprestaties willen leveren.

Ontstekingsremmende effecten

Compressiekousen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de benen. Dit kan gunstig zijn voor mensen met aandoeningen zoals shin splints of artritis.

Vermindering van voetaandoeningen

Mensen met voetaandoeningen zoals plantaire fasciitis kunnen baat hebben bij het dragen van compressiekousen. Ze bieden extra ondersteuning en stabiliteit aan de voetboog en de enkel.

Het belang van compressiegradiënt

Het is cruciaal op te merken dat het concept van de compressiegradiënt niet willekeurig is. De druk is het hoogst bij de enkel en neemt geleidelijk af naarmate je hoger op het been komt. Dit ontwerp is gebaseerd op nauwgezet onderzoek en zorgt voor een effectieve circulatieverbetering. Het helpt bij het duwen van het bloed omhoog, maar knelt niet af of belemmert de doorbloeding op een andere manier.

Maat en compressie

Het is ook belangrijk op te merken dat de juiste maat en het juiste compressieniveau essentieel zijn voor het verkrijgen van de beoogde voordelen van steunkousen. Het is raadzaam om professioneel advies te zoeken om de juiste maat en het juiste compressieniveau voor je specifieke behoeften te bepalen. De druk in compressiekousen wordt gemeten in millimeter kwik (mmHg). Een typische drukwaarde voor de enkel kan variëren tussen 20 mmHg en 30 mmHg, terwijl de druk rond de kuit lager is, meestal tussen 15 mmHg en 20 mmHg.

De wetenschap achter compressiekousen is gebaseerd op eenvoudige principes van compressie en circulatie. Door het bevorderen van een gezonde bloedstroom, het verminderen van spiertrillingen en het vertragen van spiervermoeidheid, kunnen compressiekousen een waardevolle aanvulling zijn op diverse aspecten van het dagelijks leven, van sportprestaties tot het bevorderen van de algehele gezondheid van je benen. Het is belangrijk om de juiste maat en het juiste compressieniveau te kiezen om de optimale voordelen te behalen. Met de wetenschappelijke basis in gedachten kun je met vertrouwen je steunkousen dragen en genieten van de voordelen die ze bieden.