8,9
4570 beoordelingen
0

Shin Splint

Shin splint is een veel voorkomende blessure bij sporters. Het wordt ook wel scheenbeenvliesontsteking genoemd, maar is feitelijk een irritatie door overbelasting. Deze aandoening veroorzaakt pijn langs de binnenrand van het scheenbeen en kan variëren van mild tot zeer intens.

Oorzaken van Shin Splint:
 • Intensieve activiteit: Vooral een plotselinge toename van activiteit zonder adequate voorbereiding kan leiden tot shin splints.
 • Onjuiste schoenen: Schoenen zonder voldoende steun of demping kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening.
 • Hardlopen op harde oppervlakken: Regelmatige activiteiten op harde ondergronden kunnen de druk op het scheenbeen vergroten.
 • Voetpronatie: Overmatige binnenwaartse draaiing van de voet tijdens het lopen of rennen kan extra stress op het scheenbeen veroorzaken.
Symptomen van Shin Splint:
 • Pijn en Tederheid: Voornamelijk langs de binnenrand van het scheenbeen, verergert tijdens en na fysieke activiteit.
 • Zwelling: In sommige gevallen kan er een lichte zwelling rond het scheenbeen optreden.
Behandeling van Shin Splint:
 • Rust: Neem een pauze van de activiteiten die de pijn veroorzaken om het herstel te bevorderen.
 • IJsapplicatie: Regelmatig ijs aanbrengen kan helpen de pijn en zwelling te verminderen.
 • Rekoefeningen en versterking: Specifieke oefeningen kunnen de spieren rond het scheenbeen versterken en de flexibiliteit verbeteren.
 • Adequate schoenen en compressiekousen: Kies schoenen en kousen met compressie, die goede steun en demping bieden, vooral voor high-impact activiteiten.
Toegevoegde waarde van sportcompressiekousen:

Sportcompressiekousen spelen een cruciale rol in zowel de behandeling als de preventie van shin splints. Ze bieden:

 • Verbeterde bloedcirculatie: De compressie helpt de bloedstroom te verhogen, wat essentieel is voor het afvoeren van afvalstoffen zoals melkzuur en het verminderen van zwellingen.
 • Spierstabilisatie: Compressiekousen verminderen de trillingen in de kuitspieren, wat het risico op blessures kan verlagen en spiervermoeidheid kan verminderen.
 • Warmte en Ondersteuning: De kousen bieden warmte die de spieren soepel houdt en bieden ondersteuning die helpt bij de juiste uitlijning en beweging.
 • Het dragen van sportcompressiekousen tijdens en na het sporten kan aanzienlijk bijdragen aan een sneller herstel en betere prestaties, door het bevorderen van een gezonde bloedcirculatie en het verminderen van de impact op het scheenbeen.

Bekijk het aanbod sportcompressiekousen

Door deze behandelstrategieën en preventieve maatregelen te volgen, kunnen individuen met shin splints effectief hun symptomen beheersen en hun kwaliteit van leven verbeteren. Voor ernstige of aanhoudende klachten is het altijd aanbevolen om medisch advies te zoeken.

Shin splint voel je aan de voorkant van je onderbenen langs het scheenbeen. De blessure zien we vaak bij hardlopers en bij veel zogenaamde ‘springsporten’, zoals volleybal en basketbal. Bij elke sprong en stap schudt de zware kuitspier en maakt een zijwaartse uitslag. Dit trekt aan het scheenbeenvlies dat hierdoor geïrriteerd raakt.

Met compressiekousen verminder je de klachten van shin splint aanzienlijk en soms is het zelfs te voorkomen. De compressie houdt de kuitspier meer stabiel en zorgt ervoor dat de kuit minder zijwaarts schudt en trekt aan het scheenbeenvlies. Hierdoor neemt de irritatie en de klacht af.  

Productadvies
Compressiekousen tot de kuit of compressietubes (calf sleeves)