8,9
4546 beoordelingen
0

Veelvoorkomende problemen als je steunkousen draagt (én oplossingen!)

Veelvoorkomende problemen als je steunkousen draagt (én oplossingen!) 2 januari 2024

Voor velen zijn steun- en compressiekousen een onmisbaar onderdeel van hun dagelijkse routine geworden. Deze kousen bieden niet alleen ondersteuning, maar zijn ook vitaal voor een gezonde circulatie.

Door de druk die ze uitoefenen, bevorderen ze de doorstroming van zuurstofrijk bloed door de aderen, verminderen ze zwellingen en bieden ze verlichting bij een scala aan aandoeningen.

Ondanks hun vele voordelen kunnen steunkousen echter ook enkele uitdagingen met zich meebrengen, en met de juiste aanpak kunnen veel van deze problemen worden opgelost, waardoor je optimaal comfort en effectieve ondersteuning ervaart gedurende de hele dag. Kennis van deze problemen, samen met effectieve manieren om ze aan te pakken, kan de algehele ervaring met steun- en compressiekousen aanzienlijk verbeteren.

Laten we eens kijken naar 5 veelvoorkomende problemen en effectieve oplossingen!

1.  Kousen die afzakken

Een van de meest voorkomende klachten is steunkousen die gedurende de dag afzakken. Dit kan te maken hebben met de verkeerde maat of het materiaal van de kousen. Maar kan ook te maken hebben met het onderhoud van de kousen.

Oplossing

  • Controleer altijd de maattabel van het merk en zorg ervoor dat je de juiste maat draagt. Op onze site vind je van alle varianten een maattabel of uitleg over hoe je de juiste maat kiest. Soms is kuitomvang leidend, maar in andere gevallen juist de enkelomvang of alleen de schoenmaat. Overweeg ook kousen met een breder en comfortabel bovenbandontwerp dat stevig blijft zitten zonder te knellen.
  • Wassen, wassen, wassen! Regelmatig wassen voorkomt zakken. Door huidvet en dode huidcellen die achterblijven op je compressiekousen gaan de kousen namelijk zakken. Was je kousen dus dagelijks of om de dag met een fijnwasmiddel, zonder wasverzachter. En laat ze altijd in de lucht drogen!
  • Soms helpt het om gebruik te maken van huidlijm, deze huidvriendelijke roller zorgt ervoor dat je de bovenrand vast lijmt aan de huid. De lijm is gemaakt op basis van water, dus huidvriendelijk en gewoon met water te verwijderen

2.  Moeilijk aantrekken

Het aantrekken van compressiekousen kan soms een uitdaging zijn, vooral voor mensen met mobiliteitsproblemen. Hoe sterker de compressie hoe hoger de weerstand!

Oplossing

  • Gebruik aan -en uittrekhulpmiddelen, die het proces vergemakkelijken en de druk gelijkmatig verdelen tijdens het aantrekken. Heb je hulp nodig bij het kiezen van het meest geschikte hulpmiddel? Gebruik dan onze online keuzehulp.
  • Verwacht in ieder geval niet dat je compressiekousen aantrekt als reguliere sokken of kousen. Neem rustig de tijd en zorg dat je comfortabel zit voor het aantrekken van de compressiekousen.

3.  Oncomfortabele druk

Het kan voorkomen dat de druk van compressiekousen als onprettig wordt ervaren, vooral in bepaalde gebieden.

Oplossing

Het kan zijn dat de maat niet passend is, niet iedereen kan confectiematen dragen. We bieden diverse compressiekousen aan die bijvoorbeeld geschikt zijn voor een bredere kuit? Overleg met een specialist om het juiste compressieniveau en je maat te bepalen.

4.  Irritatie en huidproblemen

Sommige mensen ervaren irritatie, jeuk of huidproblemen bij het dragen van kousen gedurende langere tijd.

Oplossing

  • Kies voor steunkousen met vochtregulerende en antimicrobiële eigenschappen om huidproblemen te minimaliseren. Zoals bamboe of merinowol.
  • Zorg er ook voor dat je de kousen regelmatig wast volgens de instructies.
  • Als je vaatproblemen hebt is de huid vaak al iets droger, het dragen van steunkousen doet hier nog een schepje bovenop! Gebruik dus aangename huidverzorging onder je steunkousen, en let er op dat de verzorging geschikt is om te gebruiken onder je steunkousen. Bij Olfit bieden we diverse geschikte huidverzorging aan.

5.   Warmte en transpiratie

Het dragen van steunkousen gedurende warmere periodes kan leiden tot transpiratie en ongemak.

Oplossing

Zoek naar kousen gemaakt van ademende materialen die vocht afvoeren en de temperatuur reguleren, zoals katoen, microvezel of bamboe. Overweeg ook om eventueel compressiekousen gemaakt van dunner materiaal te gebruiken tijdens warmere seizoenen.

Het omgaan met deze uitdagingen vereist soms wat experimenteren en aanpassingen. Neem de tijd om de juiste kousen te vinden die passen bij jouw behoeften en levensstijl. Raadpleeg altijd een specialist voor advies op maat. Onze productspecialisten zitten 7 dagen per week van 9.00 uur tot 21.00 uur voor je klaar voor deskundig advies.